×
اطلاعات تماس
سرویس ها
true
true

خبر فوری

false
false
true
معاون وزیر جهاد کشاورزی از تولید ۹ میلیون تن گندم در سال جاری خبر داد

معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: با وجود کاهش ۳۰ درصدی بارندگی، پیش‌بینی وزارت جهاد کشاورزی تولید ۸ تا ۹ میلیون تن گندم در سال جاری است.

به گزارش منشور اقتصاد- غلامرضا گل‌محمدی، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی ۲۷ فروردین، در مراسم روز ملی گندم، با رویکرد «از مزرعه تا سفره» و بازدید از کارگاه  تولید نان کامل که امروز در محل دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی برگزار شد، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: در سالی که به نام «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری شده، یکی از مهم‌ترین جنبه‌های سرمایه‌گذاری، توجه به پژوهش و فناوری در بخش کشاورزی است؛ موضوعی که سازمان ما از سال‌های قبل به آن ورود کرده است.

وی ادامه داد: واحدی که امروز در آن حضور داریم، حاصل دانش فنی پژوهشگران مرکز تحقیقات است و سال گذشته از فناوری تولید آرد کامل رونمایی شد. این آرد امروز در محصولاتی چون پیتزا که از غذاهای پرمصرف مردم به‌شمار می‌رود، مورد استفاده قرار گرفته است.

گل‌محمدی گفت: در این مجموعه همچنین از آرد کینوا، که به «خاویار غلات» معروف است و تمام اسیدهای آمینه ضروری و پروتئین‌های مورد نیاز بدن را دارد، در تهیه پیتزا استفاده شده است. البته نیازمند فرهنگ‌سازی بیشتری برای پذیرش طعم و مزه آن توسط مردم هستیم.

معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: سازمان ما به عنوان متولی دانش‌بنیان کردن بخش کشاورزی، از واحدها و هسته‌های فناور حمایت می‌کند. فضای فعلی یکی از زیرساخت‌هایی است که هم دانش فنی و هم فضای فیزیکی را در اختیار این فعالان قرار داده‌ایم و تاکنون دست‌کم ۴۰ نفر در این محل مشغول به کار شده‌اند.

وی با تأکید بر نقش پژوهش در افزایش کیفیت نان مصرفی مردم گفت: در حوزه اصلاح ارقام گندم، بذرهایی تولید کرده‌ایم که ارزش غذایی بالاتری داشته باشند و در عین حال، میزان ضایعات کاهش یابد.

گل‌محمدی ادامه داد: یکی از دستاوردهای اخیر، تولید فناوری است که به کمک آن می‌توان در فرآیند تولید آرد، سبوس بیشتری را (حدود ۷ درصد) در آرد حفظ کرد؛ بدون اینکه برای نانوایان مشکلی ایجاد شود. این اقدام دو فایده مهم دارد که نخست، افزایش ارزش غذایی نان به دلیل فیبر و پروتئین بیشتر و قند کمتر و دوم صرفه‌جویی در مصرف گندم که با توجه به جدا شدن ۱۵ درصد سبوس از ۱۲ میلیون تن گندم مصرفی سالانه، حدود یک میلیون تن صرفه‌جویی محقق خواهد شد.

وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر این فناوری در میان حداقل ۲۰ نانوایی مورد استفاده قرار گرفته و برای گسترش آن، نیاز به فرهنگ‌سازی و ترویج بیشتر داریم.

معاون وزیر با اشاره به مشکلات ناشی از تنش‌های آبی و برقی در ۲سال اخیر اظهار کرد: این تنش‌ها تأثیرات نامطلوبی بر تولید گندم داشته است و ما دیگر نمی‌توانیم به خودکفایی سال‌های گذشته در تولید گندم تکیه کنیم. در این شرایط، استفاده بهینه از منابع و بهره‌وری بالا در تولید، راهکار اساسی برای تأمین نیاز حداقل استان خودمان خواهد بود.

کاهش ۱۵ درصدی ضایعات کشاورزی با فناوری‌های نوین ممکن است

معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: در حوزه ضایعات کشاورزی، دو رویکرد اصلی دنبال می‌شود؛ یکی استفاده مجدد از ضایعات و دیگری کاهش میزان ضایعات در فرآیند تولید.

وی ادامه داد: یکی از محورهای مهم، کاهش دورریز نان است. با توجه به اینکه حدود ۱۵ درصد از گندم به صورت سبوس جدا می‌شود، استفاده بهینه از این بخش اهمیت دارد. با بهره‌گیری از فناوری‌های جدید، میزان جداسازی سبوس تا ۷ درصد کاهش یافته و در نتیجه می‌توان از اتلاف حدود یک میلیون تن گندم جلوگیری کرد.

رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی اظهار کرد: همچنین در حوزه بیماری‌های کشاورزی مانند زنگ‌زدگی، فناوری‌هایی توسعه داده شده که حتی اگر کشاورز در زمان مناسب اقدام به مبارزه نکند، محصول آسیب‌دیده نیز قابل استفاده خواهد بود. پیش‌بینی می‌شود با این اقدامات، ضایعات کشاورزی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش یابد.

وی تأکید کرد: اگر بتوانیم همین میزان کاهش ضایعات را محقق کنیم، بدون افزایش سطح زیر کشت، میزان تولیدات کشاورزی کشور از ۱۳۰ میلیون تن به ۱۴۵ میلیون تن خواهد رسید. هدف نهایی در برنامه‌های کلان، رسیدن به تولید ۱۶۰ میلیون تن است که اهمیت کاهش ضایعات را دوچندان می‌کند.

گل‌محمدی نقش رسانه‌ها را در ترویج فرهنگ صحیح مصرف بسیار مهم دانست و افزود: برای مثال، تنها در حوزه مصرف برنج اگر هر ایرانی هنگام صرف غذا به اندازه نیاز خود غذا بردارد، از دورریز روزانه ۸ تن برنج و سالانه بیش از ۳۰۰۰ تن برنج جلوگیری خواهد شد؛ این میزان غذای مورد نیاز برای ۸ میلیون نفر است.

وی گفت: برای پخت این برنج دورریز، منابع ارزشمندی مانند آب، گاز، برق و سوخت مصرف می‌شود که پیامدهای زیست‌محیطی و اقتصادی دارد. بنابراین اصلاح الگوی مصرف در سطح جامعه یک ضرورت است.

گل‌محمدی در پایان در خصوص تولید گندم در سال جاری بیان کرد: با وجود کاهش ۳۰ درصدی بارندگی، پیش‌بینی وزارت جهاد کشاورزی تولید ۸ تا ۹ میلیون تن گندم است. البته بخشی از این برآورد به برداشت گندم دیم بستگی دارد، اما انتظار داریم برای تأمین نیاز داخلی، حداقل ۳ تا ۴ میلیون تن واردات انجام شود.

false
false
false
false

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد