×
اطلاعات تماس
سرویس ها
true
true

خبر فوری

false
false
true
بمناسبت بزرگداشتِ رندِ شوریده شیراز،حضرت حافظ

دکتر محمد پوریاور بمناسبت بزرگداشتِ رندِ شوریده شیراز،حضرت حافظ،یادداشتی ویژه نوشته است دکتر  پوریاور دکترای تخصّصی زبان و ادبیات فارسی – فرهنگی و مدرّس دانشگاه است.

هرگز نمیرد آن که دلش زنده شد به عشق/ ثبت است بر جریده عالم دوام ما

خیز تا برکِلک آن نقّاش جــــــــان افشان کنیم/

کاینهمه نقش عجب در گردش پرگارداشت/

گر مرید راه عشقـــــــــی فکر بد نامی مکن/

شیخ صنعان خرقه رهنِ خانه خمار داشت/

وقت آن صوفی قلندر خوش که در اطوار سیر/

ذکرِ تسبیحِ مَلَک در حلقه زنار داشـــــــت/

روز جمعه بیستم مهرماه ۱۴۰۳ در تقویم فرهنگی کشورعزیزمان ایران، به نام بزرگمرد شعر و ادب پارسی، خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی رقم خورده است .

خواجه شمس الدین محمد شیرازی شاعر و حافظ قرآن، متخلص به حافظ و معروف به لِسان الغیب از بزرگترین شاعران غزل سرای ایران و جهان به شمار می رود. خواجه شمس الدین محمدبن محمد حافظ شیرازی، از بزرگترین شاعران نغزگوی ادبیات فارسی است. حافظ در اوایل قرن هشتم ه‍.ق- حدود سال ۷۲۷- در شیراز دیده به جهان گشود. پدرش بهاءالدین، بازرگان و مادرش اهل کازرون بود. پس از مرگ پدر، شمس الدین کوچک نزد مادرش ماند و در سنین نوجوانی به شغل نانوایی پرداخت. در همین دوران به کسب علم و دانش علاقه مند شد و به درس و مدرسه پرداخت.

بعد از تحصیل علوم، زندگی او تغییر کرد و در جرگه طالبان علم درآمد و درمجالس علمای بزرگ شیرازکسب درس کرد،

حافظ مردی بود ادیب، عالم به علوم ادبی و شرعی و آگاه از دقایق حکمی و حقایق عرفانی، استعداد خارق العاده او در تلفیق مضامین و آوردن صنایع گوناگون بیانی در غزل، او را سرآمد شاعران زمان خویش و حتی تمامی شاعران زبان فارسی کرده است؛ او بهترین غزلیات مولوی، سعدی، کمال، اوحدی، خواجوی کرمانی و سلمان ساوجی را استقبال کرده است اما دیوان او به قدری از بیتهای بلند و غزلیات عالی و مضمونهای نو پر است که این تقلیدها و تأثرها در میان آنها کم و ناچیز می نماید، علاوه بر این، مرتبه والای او در تفکر عالی و حکمی و عرفانی و قدرتی که در بیان آنها به فصیح ترین و خوش آهنگ ترین عبارات داشته، وی را به عنوان یکی از بزرگترین و تاثیرگذارترین شاعران ایران قرار داده و دیوانش را مورد قبول خاص و عام ساخته است.

**
مژده ای دل که مسیحا نفسی می آید/
که ز انفاس خوشش بوی کسی می آید/
از غم هجر مکن ناله و فریاد که من/
زده ام فالی و فریادرسی می آید/

***
این نکته را نباید فراموش کرد که عهد حافظ با آخرین مراحل تحول زبان فارسی و فرهنگ اسلامی ایران مصادف بود؛از این روی زبان و اندیشه او در مقایسه با استادان پیش از وی به ما نزدیک تر است و به این سبب است که ما حافظ را بیشتر از شاعران خراسان و عراق درک می کنیم و سخن او را بیشتر می پذیریم.

از دیگر نکات اشعار او، توجه خاص او به استفاده از صنایع مختلف لفظی و معنوی است به نحوی که کمتر بیتی از او می توان یافت که خالی از نقش و نگار صنایع باشد، اما چیره دستی او در به کار بردن الفاظ و صنایع به حدی است که صنعت در سهولت سخن او اثری ندارد و کلام او را متکلف نمی نماید. برخلاف اطلاعات حافظ از دقایق عرفانی و اشارات مکرر او به نکات عرفانی، حافظ پیرو طریقتی خاص نبوده است بلکه به عقیده بسیاری، خود او به تنهایی مراحل سلوک و کمال را طی کرده و به درجاتی نیز رسیده است.

دیوان کلیات او مرکب است از غزلیات، چند قصیده، قطعه، رباعی و دو مثنوی کوتاه با نامهای «آهوی وحشی» و «ساقی نامه». دیوان حافظ، تاکنون بیش از چهارصد بار به اشکال و شیوه های گوناگون، به زبان فارسی و دیگر زبان های جهان به چاپ رسیده است. شاید تعداد نسخه های خطّی ساده یا تذهیب شده آن در کتابخانه های ایران، افغانستان، هند، پاکستان، ترکیه و حتی کشورهای غربی از هر دیوان فارسی دیگری بیشتر باشد.نکته خاصی که در دیوان حافظ وجود دارد، کثرت نسخه هایی با مفردات و واژه های گوناگون است که این خصیصه باعث بروز تصحیحات متعدد و گاه متناقض هم در بین مصححان می شود.

حافظ را چیره دست ترین غزل سرای زبان فارسی دانسته اند، موضوع غزل او وصف معشوق، مِی، و مغازله است و غزل سرایی را باید هنری دانست ادبی، که درخور سرود و غنا و ترانه پردازی است. با آن که حافظ غزل عارفانه مولانا و غزل عاشقانه سعدی را پیوند زده، نوآوری اصلی او در تک بیت های درخشان، مستقل، و خوش مضمون فراوانی است که سروده است. استقلالی که حافظ از این راه به غزل داده به میزان زیادی از ساختار سوره های قرآن تأثیر گرفته است، که آن را انقلابی در آفرینش این گونه شعر دانسته اند.

از نکات قابل توجه درباره دیوان حافظ، رواج “فال گرفتن”- تفأل- از آن است که سنتی تازه نیست و از دیرباز درمیان آشنایان شعر او متداول بوده است و چون در هر غزلی از دیوان حافظ می توان- به هر تأویل و توجیه- بیتی را حَسب حال فال گیرنده یافت، او را « لسان الغیب» لقب داده اند.

حافظ با توان شاعری بسیار، داستان‌های قرآنی را با اشاره‌های ظریف در شعرش بیان می‌کند اما به واقع او ناظم شعر نیست که به بیان روایی داستان بپردازد بلکه شاعری تواناست که با تخییل و شناخت عمیق بسیاری از مسایل قرآنی و اجتماعی را در قالب شعر ارائه می‌دهد.

نگاه حافظ به جهان هستی نگاهی فراگیر است به گونه‌ای که تمام مسایل مادی و معنوی را با بیانی شیرین و محکم و با بکارگیری استعاره و تشبیه، ایهام و مجاز و سایر صناعات ادبی بیان می‌کند. زمانی که با شاعری چون حافظ رو به رو هستیم در واقع با جهانی سرشار از ظرافت و معنا رو به روییم. گستردگی معنایی در شعر او به حدی است که هر کس از دیدگاه خویش مفاهیم ذهنی متناسب با تفکر خود را در شعرش پیدا می ‌کند و نظری خاص درباره او ارائه می‌دهد.

‌اصطلاحات عرفانی که در شعر حافظ بکار برده می‌شود، در اثر آگاهی کامل و شناخت معنایی صحیح است اما به واقع حافظ قبل از اینکه عارف باشد شاعری بزرگ و تواناست و تفکر شاعرانه‌اش بر عرفان او برتری دارد. حافظ دیدگاه عارفانه و امیدوار کننده دارد و عرفان به مفهوم واقعی کلمه در اشعار او نمایان است و در شعرش همواره امید به آینده‌ای روشن را نوید می‌دهد به گونه‌ای که مخاطب با مطالعه اشعارش به نوعی لذت معنوی دست می‌یابد.

حافظ شاعری است که در قرن حاکمیت زهد و ریا و خفقان، شعری فراگیر و رندانه دارد و از همه مسائل جهان هستی با بیانی ظریف و رندانه سخن می‌گوید و همواره از تظاهر و تزویر دوری می جوید و شعر برایش جنبه‌ای متعالی و آرمانی دارد. اشعار حافـظ ‎بـا الـهـام ‎از تعالیم‌‎ ناب‎اسلامی ‌‎و مفاهیم گرانقدر قرآنی سروده‌‎شده است‎ و همگـی ‎ایـن ‎اشعـار حـاوی ‎کنایات‌‌‎و استعارات زیبا و بی‎نظیر است.
شعر و سخن فارسی مسحور کلام قلندران حقیقتی است که کیمیای عشق را در قالب واژگان چنان صیقل دادند که دلگشای روح و روان ایران و ایرانی در طول ده ها و صده های تاریخ گردید.

حافظ این عاشق دردی کش ادب پارسی چنان جانانه بر آسمان ادب و آوازه ایرانی می درخشد که گویی حافظه همیشگی ذهن وزبان، فرهیختگی و فرزانگی این سرزمین شده، فغان شیداگونه حافظ علیه ناراستی و تزویر گهربارترین کرشمه کلام در ادبیات و فرهنگ بی نظیر ایرانی و اسلامی است که تلالو بی مثال آن دستاویز هنر و موسیقی بسیاری از هنرمندان و ادیبان سخن گردیده است. پاسداشت نام این هنرآفرین ایران زمین که به حق حافظه همیشگی فرهنگ و هنر ایرانی است را به همه دانشگاهیان و ادب دوستان تبریک می گویم .

امیدوارم سحر کلام این شاعر بزرگ الگوی اخلاق، راستی و درستی برای همگان باشد.

این‌‌‎شاعر پرآوازه‎ ایران زمین در سال‎۷۹۱ یا ۷۹۲ هجری‌‎قمـری دارفـانـی‎ را وداع گفت .

false
false
false
false

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

- کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
- آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد